Nin Portal

KINESKI STRUČNJAK OBJASNIO, “ČEKAJU VAS JOŠ 2 CIKLUSA”: A evo šta će se desiti nakon 4 DANA

On dodaje da će, ako se budu poštovale mjere, za mjesec ili dva epidemija Kovida -19 u Srbiji krenuti silaznom putanjom.

3,029

Kineski stučnjak za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti Peng Džićijang uvjeren je da će Srbija za mjesec ili dva uspjeti da epidemiju koronavirusa stavi pod kontrolu.

“Vaše rukovodstvo pokazuje veliku odlučnost, narod veruj Vladi. I ja vjerujem da će tako biti”, rekao je za “Novosti” doktor Peng, koji predvodi šestočlani tim lekara iz Kine koji su došli u Srbiju da pomognu u borbi sa epidemijom.

On dodaje da će, ako se budu poštovale mjere, za mjesec ili dva epidemija Kovida -19 u Srbiji krenuti silaznom putanjom.

“Kada četiri dana uzastopno budete imali pad novooboljelih, čekaju vas još dva ciklusa od po 14 dana, koliko obično traje inkubacija, znači dodatnih 28 dana opreza. Onda možete da odahnete”, rekao je Peng.

Govoreći o tome od čega zavisi dalji tok epidemije, pošto Srbija ulazi u četvrtu nedelju, on kaže da to najviše zavisi od toga koliko će naša zemlja brzo otkriti oboljele, pogotovi one koji su u kućnoj izolaciji.

“Njih što prije treba smjestiti u bolnice i liječiti. Takođe, moraju se smestiti u kolektivni karantin svi koji su bili u kontaktu sa obolelima. U kućnoj izolaciji vrlo je teško izbjeći širenje zaraze. Mi u Kini smo se u to uvjerili”, naglasio je.

Upitan šta je Srbiji prednost, a šsta mana u borbi sa virusom, Peng kaže da se lične mjere zaštite koje preduzimemo ne mogu mjeriti sa onim što su oni radili u Kini.

“Prema ljudima koji su izolovani kod kuće i ne žele u kolektivni smještaj, trebalo bi primijeniti prinudnu izolaciju. Ogromna prednost je snaga koju je pokazala vaša vlada. To je slično kao u našoj Kini. Ukoliko veliki broj institucija zajednički krene u borbu, lako ćete stići do pobjede”, poručuje on.

Ukazuje i da naša zemlja nema iskustva sa pandemijom, te da je primetno i određeno nepoštovanje u sprovođenju mjere.

“U bolnicama ima nedostataka u merama zaštite zaposlenih. Malo ljudi se testira. Ali, mere zaštite zdravstvenih randika mogu da se pojačaju, resursi za testiranje takođe”, zaključio je Peng.

Novi.ba/Espreso,rs

Comments
Loading...