Nin Portal

Nemačka je danas donela novu odluku o ulasku stranih državljana u zemlju

2,127

Njemačka bi mogla da uvede obavezno testiranje na virus korona za turiste koji se vraćaju iz zemalja visokog rizika nakon povećanja broja zaraženih, saopštio je ministar zdravlja Јens Špan.

Špan je nagladio da Vlada želi da uradi sve što je moguće da suzbije širenje virusa korona u isto vrijeme poštujući osnova ljudska prava.

– Provjeravamo da li je pravno moguće obavezati nekoga da se podvrgne testu, jer to znači ugrožavanje sloboda – rekao je Špan za Radio Dojčlandfunk.

Prema njegovim riječima, sudovi preispituju sve mjere protiv virusa korona kako bi se osiguralo da su one proporcionalne što se tiče osnovnih prava.

Špan i njegove regionalne kolege iz 16 njemačkih pokrajina dogovorile su da će vlasti ponuditi turistima povratnicima besplatno testiranje na virus korona.

Neposrednim testovima ili na licu mjesta biće podvrgnuta lica koja se vraćaju iz zemalja visokog rizika uključujući SAD, Brazil i Tursku, dok će povratnici iz drugih zemalja moći da se testiraju u roku od tri dana.

Ukoliko se ispostavi da turista koji se vratio iz zemlje visokog rizika nije zaražen neće morati u karantin u trajanju od 14 dana, što je inače obavezno.

Njemačka je do sada uradila mnogo bolji posao od mnogih drugih zemalja u suzbijanju širenja virusa korona zahvaljujući blagovremenom i širokom testiranju.

Comments
Loading...