Nin Portal

TREĆI PUT ZARAŽEN KORONA VIRUSOM, CEO SVET NA NOGAMA: Oglasili se lekari, EVO ŠTA SE DEŠAVA

877

Da je moguće zaraziti se više puta, dokazuje i ovaj primjer.

Naime, kako prenosi “Sputnjik”, stanovnik Ternopoljske oblasti u Ukrajini treći put je obolio od virusa korona, što je saopštio načelnik Odjeljenja za zdravstvo lokalne administracije.

– Postoji pacijent, već ́treći put je obolio od virusa korona. Moramo da shvatimo da čak i oni koji su preležali virus nisu bezbjedni i ne znači da neće biti ponovnog obolijevanja – rekao je taj zvaničnik.

Podsjetimo, prvi slučaj reinfekcije virusom korona prijavljen je zimus kod žene iz Južne Koreje, a potom je ova zemlja prijavila i druge, ukupno 227 slučajeva reinfekcije. Nedavno je i Rumunija objavila da ima 393 “povratnika”.

Doktor Goran Stevanović, direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS, rekao je nedavno da i u Srbiji postoje pojedinačni slučajevi sa ponovnim zaražavanjem.

– Poslije određenog perioda gubi se imunitet i tako dolazi do ponovnog obolijevanja – rekao je dr Stevanović.

I imunolog Srđa Janković govorio je nedavno o ovoj temi.

– Znamo za to još iz prvog mjeseca epidemije u Kini, bio je takav slučaj. Jeste moguće, ali pitanje je koko je učestalo. Kod osobe koja preleži korona virus, to ostavlja određeni stepen zaštite, ali ne znamo u kojoj mjeri i koliko dugo će da traje. Teorijski postoji mogućnost, ali čini mi se da je prije riječ o izuzecima, nego o pravilu – rekao je dr Janković. (Izvor: zena.blic.rs)

Comments
Loading...